Nieuwe satelliet en dekkingsgebied

Op dit moment ontvangen onze gebruikers de zendersignalen vooral via de Astra 3B satelliet. Deze satelliet is bijna aan het einde van zijn levensduur.
Vanaf 11 september a.s. start de satellietprovider met het overzetten van de zendersignalen. Eind november 2024 zijn alle zenders over (onder voorbehoud).

De Astra 3C heeft 2 beams (West en Oost) en een ander dekkingsgebied (footprint). De ontvangst op locaties kan hierdoor veranderen.
In principe merken gebruikers weinig tot niets van deze wijziging. Het is ook niet nodig de schotel opnieuw uit te richten of een nieuwe zenderlijst in te laden.

Kaarten footprint Astra 3C
Op deze kaartjes ziet u het nieuwe dekkingsgebied. De meeste Nederlandse zenders lopen via de West-beam.

Info dekkingsgebied:
https://www.flysat-beams.com/astra3c-beam.php

Omruilactie door KPN in gang gezet

In de komende weken ontvangen alle Digitenne-klanten communicatie hoe de huidige apparatuur gratis kan worden ingeruild voor de nieuwe. Dat geldt volgens de informatie van KPN voor alle Digitenne-klanten. Wie nu via een losse CI module, in het CI slot van de tv en met ontvangst op de interne dvb-t tuner van een tv kijkt, gaat namelijk in vrijwel alle gevallen tegen problemen aanlopen. Veruit de meeste tv-toestellen die bij de consument thuis staan zijn niet voor de nieuwe DVB-T2 techniek geschikt. Dat geldt ook voor veel DVB-T tuners in bijvoorbeeld de Dreambox, Vu+ en andere hybride decoders. Dit probleem speelt ook bij het DVB-T aanbod van de M7 Group.

Digitenne

Binnenkort gaat Digitenne uitzenden volgens de DVB-t2-techniek die HDTV in de ether mogelijk maakt. Een exacte datum voor de omschakeling is nog niet bekend, maar heel ver weg is die niet meer aangezien vanaf februari alleen nog nieuwe ‘basisdecoders’ worden uitgegeven die de voor de nieuwe uitzendtechniek geschikt zijn. Zolang nog in het oude dvbt wordt uitgezonden, is dat geen probleem omdat de nieuwe Digitenne-decoders downwards compatible zijn. Welke zenders, behalve NPO 1 ,2 en 3 toekomstig naar HD gaan, is nog niet bekend, maar dat hier ook de HEVC-techniek bij wordt toegepast, staat zo goed als vast. Deze nieuwe uitzendtechniek is gebaseerd op de H.265 video codec die meer bandbreedte oplevert voor HD-uitzendingen. Duitsland is hier al op overgestapt net als recent de M7 Group in Vlaanderen met Antenne TV.